iDNES

Český Výběr
ZN Zemské noviny
Deník Sport

Mladá fronta DNES   Restaurace pouštějí hudbu z internetu a neplatí autorům   20.05.2000
Z domova - Autor: PAVEL MACKŮ - Strana: 03

Restaurace pouštějí hudbu z internetu a neplatí autorům

B r n o - Někteří restauratéři přišli na nový způsob, jakým se chtějí vyhnout autorským poplatkům za to, že pouštějí svým zákazníkům hudbu. Písně, které získali zdarma z internetu ve formátu MP3, přehrávají v restauracích a barech přímo z počítačů. Již teď je však zřejmé, že vynalézaví restauratéři na << Ochranný svaz autorský>>  (OSA), jež má výběr peněz za využití nahrávek na starosti, nevyzráli. Odborníci míní, že nový způsob získávání a reprodukce písniček na veřejných místech stane spíše dalším dlouhotrvajícím sporem o interpretaci zákonů. Jedna z restaurací, která vsadila při neplacení autorských poplatků právě na hudbu z internetové sítě ve formátu MP3, je i nedaleko centra Brna. "Hudbu pouštíme přímo z počítače a funguje to bezvadně. Od chvíle, kdy jsme restauraci otevírali, pouštíme muziku právě tímto způsobem, a poplatky za autorská práva proto neplatíme," uvedl majitel podniku, jenž si však nepřál uvést své jméno ani název restaurace. Řekl, že nechce kontrolu OSA zbytečně přivolávat. "Zákony jsme nastudovali sice bez právníka, ale vyplývá nám z nich, že se za takto získanou nahrávku žádné autorské poplatky neplatí. Výklady však mohou být různé," vysvětlil majitel restaurace své obavy kvůli uveřejnění jména. S tím, že je pouštění hudby z internetu osvobozeno od placení za autorská práva, však zásadně nesouhlasí šéf brněnské pobočky OSA Jan Kux. Podle něho podléhá jakákoliv veřejná produkce poplatkům. "I ty restaurace, které získaly hudbu z internetu a odmítají za ni platit, docela riskují. Za přestupek podobného typu mohou totiž dostat až tři tisíce korun pokuty, novela autorského zákona již mluví dokonce o patnácti tisících. Při větším využívání, například na diskotéce, může jít provozovatel za neplacení i do vězení," uvedl Kux. Pouštění muziky z počítačové sítě je podle Kuxe pirátství. "Počítačová hudba je totiž určena jen pro soukromé využití," řekl šéf brněnského OSA. Právník Milan Kyjovský míní, že problém není vůbec jednoznačný. "Je možné takto pouštěnou muziku hodnotit z obou stran. V každém případě je však tento trend v získávání hudby čím dál více patrný. Taková hudba pochází jasně zvenčí a OSA by musela prokazovat, že zastupuje právě onu konkrétní nahrávku," uvedl právník. Dodal, že však je možné, že autor nahrávku prodal a dostal za ni již zaplaceno. "Další uživatel tedy již platit nemusí. Navíc může být server, který nabízí muziku, ilegál ní, a OSA tak nemůže prakticky vystopovat, odkud hudba pochází," řekl právník Kyjovský. Majitel brněnské restaurace Electra pub Roman Šmahaj sice pouští nahrávky z počítačové sítě, poplatky OSA však raději platí. "Tisíc korun ročně prostě nejsou takové peníze. Odpadají tím navíc možné problémy s ochranným svazem," řekl Šmahaj.